Från aromaterapi till hudvård: De 13 otroliga fördelarna med eterisk olja geranium

De 13 otroliga fördelarna med eterisk olja av geranium

Eteriska oljor har länge använts för deras många hälso- och skönhetsfördelar. Eterisk olja geranium är en av de mest populära och välgörande oljorna. Denna olja har en rik historia och används för att främja välbefinnande på många olika sätt. I denna artikel kommer vi att utforska de otroliga fördelarna med eterisk olja av geranium, från dess ursprung och vetenskapliga egenskaper till dess användning inom aromaterapi och hudvård.

Geranium är en blommande växt som tillhör pelargonfamiljen (Geraniaceae). Den vetenskapliga benämningen för geranium är Pelargonium, och det finns över 200 olika arter av växten som finns över hela världen, men framför allt i södra Afrika och Medelhavsområdet.

Historiskt sett har geranium använts för sina medicinska egenskaper och som dekorativ blomma i trädgårdar. Dess eteriska olja har också använts inom aromaterapi och inom kosmetikaindustrin för sina doft- och hudvårdsfördelar.

Geranium har en rik historia och har använts för en rad olika ändamål över tid. Här är några intressanta fakta om dess historia:

 1. Geraniumas dofter: Inte bara används geraniums doft för att skapa parfymer, utan det har också använts i doftljus och aromaterapi på grund av sin avslappnande och uppfriskande doft. Dess rosenliknande doft gör den populär som basnot inom parfymer.
 2. Medicinska egenskaper: Geranium har använts inom traditionell läkekonst för sina antiseptiska, antiinflammatoriska och sårläkande egenskaper. Det har använts för att behandla en rad olika åkommor inklusive hudproblem, matsmältningsproblem och menstruationsrelaterade besvär.
 3. Trädgårdsväxt: Geranium är populär som prydnadsväxt i trädgårdar runt om i världen. Dess blommor kommer i olika färger som rosa, röd, lila och vit, vilket gör den till en attraktiv blomma för trädgårdsskötsel.

Historia och ursprung eterisk olja geranium

Eterisk olja geranium härstammar från Pelargonium graveolens, en växt som är infödd i Sydafrika. Under århundraden har denna växt använts för sina medicinska egenskaper och dess blommor har också använts inom kosmetikaindustrin. Det var dock inte förrän på 1600-talet som denna växt och dess olja introducerades i Europa.

Eterisk olja geranium utvinns från bladen, blommorna och stjälkarna av växten Pelargonium graveolens. Denna olja har visat sig ha flera potentiella hälsofördelar, och dess effekter har undersökts i vetenskapliga studier. Här är några vetenskapliga insikter om eterisk olja av geranium:

 1. Antibakteriell aktivitet: Olika studier har visat att geraniumolja har antibakteriell effekt mot olika bakterier, inklusive antibiotikaresistenta stammar såsom MRSA. Det kan vara en användbar naturlig behandling för att bekämpa bakteriella infektioner.
 2. Antifungal aktivitet: Geraniumolja har också visat sig ha antifungala egenskaper och kan vara effektiv mot svampinfektioner. Det har undersökts för dess verkan på Candida albicans, som är en vanlig jästsvamp som kan orsaka infektioner i kroppen.
 3. Antiinflammatorisk effekt: Forskning har visat att geraniumolja har antiinflammatoriska egenskaper. Den kan hjälpa till att minska inflammation i kroppen genom att hämma inflammatoriska mediatorer och enzymer.
 4. Stressreducerande och avslappnande egenskaper: Geraniumolja har traditionellt använts som en avslappnande och stressreducerande olja. En studie har visat att inhalation av geraniumolja kan minska ångestnivåer och förbättra humöret hos deltagare.
 5. Hudfördelar: Geraniumolja kan vara fördelaktig för huden. Det har visat sig ha antimikrobiella egenskaper och kan hjälpa till att bekämpa akne och andra hudinfektioner. Dessutom kan det hjälpa till att balansera talgproduktionen och minska hudirritation.

Det är viktigt att notera att även om det finns intressanta vetenskapliga fynd kring geraniumolja, bör du rådgöra med en hudläkare eller aromaterapeut innan du använder den för att behandla specifika hälsotillstånd. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa rätt användning och undvika eventuella biverkningar.

Vetenskapen bakom eterisk olja geranium

Geranium Eterisk olja innehåller en rad föreningar och kemiska beståndsdelar som ger den dess unika egenskaper. En av dessa föreningar är citronellol, som ger oljan dess karakteristiska doft och har visat sig ha antimikrobiella egenskaper. Andra föreningar som finns i oljan inkluderar geraniol, linalool och eugenol, som alla bidrar till dess terapeutiska egenskaper.

Det finns en del forskning som har undersökt egenskaperna och fördelarna med eterisk olja av geranium. Här är några exempel på studier:

En studie från 2017 publicerad i tidskriften Complementary Therapies in Clinical Practice undersökte effekten av inhalation av geraniumolja på ångest och blodtryck hos postmenopausala kvinnor. Forskarna fann att deltagarna som inhalerade geraniumolja hade en signifikant minskning av ångest och blodtryck jämfört med placebogruppen.

En studie från 2013 publicerad i Journal of Applied Microbiology undersökte den antimikrobiella aktiviteten hos eterisk olja av geranium. Forskarna fann att oljan hade en bred antimikrobiell effekt mot olika patogener, inklusive bakterier och svampar.

En studie från 2018 publicerad i Journal of Medicinal Food undersökte antiinflammatoriska och antioxidantegenskaper hos eterisk olja av geranium. Forskarna fann att oljan hade en signifikant antiinflammatorisk effekt och kunde minska inflammatoriska markörer hos råttor.

En studie från 2012 publicerad i Journal of Ethnopharmacology undersökte effekten av geraniumolja på smärta och inflammation hos råttor. Forskarna fann att applicering av oljan på huden resulterade i en signifikant minskning av smärta och inflammation.

Dessa studier ger forskningsstöd för vissa av de påstådda fördelarna med eterisk olja av geranium. Dock behövs mer forskning för att fullt ut förstå dess effekter på människor och eventuella biverkningar.

Geranium Eterisk olja
eterisk olja geranium
Ros Pelargon eterisk olja (Pelargonium Roseum) Rosengeranium Eterisk olja

Fördelar med eterisk olja geranium för aromaterapi

Aromaterapi är en populär metod för att främja avkoppling och välbefinnande. Eterisk olja av geranium har en mild, blommig doft som kan bidra till att lindra stress och ångest. Dess lugnande egenskaper kan också hjälpa till att förbättra sömnen och främja avkoppling. Genom att använda oljan i en aromadiffuser eller genom att tillsätta några droppar i badvattnet kan du skapa en lugnande och avslappnande atmosfär i ditt hem.

Eterisk olja geranium kan också användas för att lindra menstruationsbesvär. Dess balanserande egenskaper kan bidra till att reglera hormonnivåerna och minska symtom som smärta och humörsvängningar. Genom att massera oljan på buken eller tillsätta några droppar i ett varmt bad kan du uppleva lindring under din menstruationscykel.

Här är några fördelar med eterisk olja av geranium för aromaterapi:

 1. Avslappning och stressreducering: Geraniumolja har en lugnande och avslappnande doft som kan hjälpa till att minska stress och ångest. Dess egenskaper kan hjälpa till att främja avkoppling och skapa en känsla av lugn och balans.
 2. Sinnesupplyftande: Geraniumolja har en blommig och rosliknande doft som kan hjälpa till att förbättra humöret och öka känslor av lycka och välbefinnande. Det kan vara speciellt användbart vid nedstämdhet eller mild depression.
 3. Hormonell balans: Geraniumolja kan hjälpa till att reglera hormonproduktionen och främja hormonell balans. Den kan vara till nytta för kvinnor i olika skeden av menstruationscykeln eller i klimakteriet.
 4. Hudvård: Geraniumolja har också fördelar för hudvård. Dess antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper kan bidra till att rengöra huden och behandla hudproblem som akne, eksem och rosacea. Det kan också hjälpa till att balansera talgproduktionen och minska överdriven fetthalt i huden.
 5. Repellent: Geraniumolja har visat sig ha insektsavvisande egenskaper och kan användas som ett naturligt alternativ till kemiska insektsmedel. Dess doft avskräcker oönskade insekter som mygg och löss.

Användning av eterisk olja geranium för hudvård

Eterisk olja geranium är även känt för sina fantastiska egenskaper inom hudvård. Dess antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper kan hjälpa till att lindra akne och andra hudirritationer. Genom att blanda några droppar olja med en bärarolja och applicera det på problemområden kan du främja en klarare och friskare hud.

Denna olja kan också bidra till att förbättra hudens elasticitet och minska synliga tecken på åldrande. Genom att massera oljan i ansiktet och halsen kan du stimulera blodcirkulationen och främja hudens naturliga kollagenproduktion. Resultatet blir en fastare och mer ungdomlig hud.

Här är några användningar av eterisk olja av geranium för att främja en frisk och strålande hud:

 1. Behandling av akne: Geraniumolja har antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa akneorsakande bakterier och minska inflammation i huden. Applicera en droppe eterisk olja av geranium på en bomullstuss eller använd den som en spotbehandling för att hjälpa till att torka ut och läka finnar.
 2. Balansera talgproduktion: Geraniumolja kan också hjälpa till att balansera överaktiv talgproduktion i huden. Detta kan vara fördelaktigt för personer med fet eller oljig hud. Du kan lägga till några droppar geraniumolja i din dagliga ansiktskräm eller göra en toner med vatten och några droppar olja för att applicera på huden efter rengöring.
 3. Lindra hudirritation: Eterisk olja av geranium har antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att lugna och lindra irriterad eller inflammerad hud. Blanda några droppar geraniumolja med en bärarolja, såsom jojobaolja eller mandelolja, och applicera på det irriterade området för att få lindring.
 4. Främja hudförnyelse: Geraniumolja har även visat sig ha egenskaper som främjar hudförnyelse och regenerering. Det kan hjälpa till att strama upp huden och minska synliga ålderstecken. Använd en ansiktsolja med geraniumolja eller blanda några droppar med huden fuktighetskräm för att stimulera cellförnyelse och ge en jämnare hudton.
 5. Solskador: Eterisk olja av geranium kan också användas för att lindra solbränna och milda solskador. Blanda några droppar olja med en kallpressad aloe vera gel och applicera på de drabbade områdena för att lindra smärta och inflammation och främja läkningsprocessen i huden.
Geranium Eterisk olja
eterisk olja geranium
Pelargon eterisk olja , Egyptisk (Geraniumolja)

Pelargon eterisk olja för hårvård

Eterisk olja geranium kan också vara fördelaktig för hårvård. Eterisk olja av pelargon, även kallad pelargoniumolja eller geraniumolja, kan också användas för att främja hälsosamt hår och hårbotten. Dess antiseptiska egenskaper kan hjälpa till att hålla hårbotten frisk och fri från orenheter. Genom att tillsätta några droppar olja till din vanliga hårolja eller schampo kan du främja en hälsosam hårbotten och bidra till att håret ser glansigt och välmående ut.

Här är några sätt att använda pelargon eterisk olja för hårvård:

 1. Hårbottenmassage: Tillsätt några droppar pelargonolja i en bärarolja som kokosnötolja, mandelolja eller jojobaolja och massera försiktigt in blandningen i hårbotten. Detta kan hjälpa till att öka blodcirkulationen i hårbotten och stimulera hårväxt.
 2. Behandla torr hårbotten: Eterisk olja av pelargon har fuktgivande egenskaper som kan hjälpa till att lindra torr hårbotten. Blanda några droppar pelargonolja med en fuktgivande hårolja eller balsam och applicera på hårbotten och längderna. Låt det verka i några minuter innan du tvättar ur det. Detta kan bidra till att återfukta hårbotten och minska torrhet och klåda.
 3. Minska överflödig olja och fett hår: Om du har fet hårbotten eller lätt får fett hår kan pelargon olja vara till nytta. Blanda några droppar pelargonolja med ett mildt schampo och massera in i håret. Låt det verka i några minuter innan du sköljer. Pelargonolja har egenskaper som kan hjälpa till att balansera talgproduktionen i hårbotten och minska överdriven fetthalt.
 4. Få glansigt hår: Pelargonolja kan ge håret en glansig och hälsosam look. Tillsätt några droppar pelargonolja i din vanliga hårbalsam eller i en bärarolja och applicera på längderna av håret efter tvätt. Detta kan hjälpa till att återfukta och mjuka upp håret, samt ge det en fin glans.
 5. Motverka håravfall: Pelargonolja sägs ha egenskaper som främjar hårväxt och kan hjälpa till att motverka håravfall. Använd eterisk olja av pelargon i kombination med en bärarolja som rismjölk eller mandelolja och massera in i hårbotten regelbundet för att främja en sund hårväxt och minska håravfall.

Eterisk olja geranium för stresshantering och avslappning

Stress och ångest är vanliga problem i dagens hektiska värld. Eterisk olja geranium kan vara ett användbart verktyg för att hantera dessa utmaningar. Dess lugnande egenskaper kan bidra till att minska stressnivåerna och främja avkoppling. Genom att applicera några droppar olja på handlederna eller i nacken kan du skapa en lugnande och avslappnande effekt.

Här är några sätt att använda geraniumolja för att främja avslappning och minska stress:

 1. Aromaterapi: Lägg till några droppar geraniumolja i en aromalampa eller diffuser och låt doften sprida sig i rummet. Inandas djupt och låt den lugnande doften hjälpa dig att slappna av och minska stressnivåerna.
 2. Massage: Blanda några droppar geraniumolja med en bärarolja som mandelolja eller jojobaolja och använd den för att massera huden. Geraniumoljan har avslappnande egenskaper och massagen kan hjälpa till att minska muskelspänning och främja avslappning i kroppen.
 3. Bad: Tillsätt några droppar geraniumolja till ditt badvatten och njut av en avkopplande stund i badet. Den ljuva doften av geraniumolja kan hjälpa till att lugna sinnet och främja avslappning.
 4. Sömnhjälp: Applicera en droppe geraniumolja på en bomullstuss eller på ett tygstycke och placera den bredvid eller under kudden före sänggåendet. Doften av geraniumolja kan bidra till att främja avslappning och bättre sömn.
 5. Andningsövningar: Innandas doften av geraniumolja direkt från flaskan eller genom att placera några droppar på handlederna och gnugga dem mot varandra. Ta sedan några djupa andetag medan du fokuserar på att slappna av och låta stressen släppa.
Geranium Eterisk olja eterisk olja geranium Ros Pelargon eterisk olja (Pelargonium Roseum)

Eterisk olja geranium för hormonell balans

Hormonell obalans kan vara en utmaning för många människor, särskilt kvinnor. Eterisk olja av geranium kan vara fördelaktig för att främja hormonell balans och minska symtom som humörsvängningar och PMS. Genom att massera oljan på buken eller tillsätta den till ett varmt bad kan du lindra obehag och främja en balanserad hormonell hälsa.

Det finns några studier och forskning som har undersökt potentialen hos eterisk olja av geranium för hormonell balans. Här är några av de resultat och observationer som har gjorts:

 1. En studie från 2017 publicerad i Journal of Ethnopharmacology undersökte effekten av geraniumolja på hormonella symtom hos övergångsålderns kvinnor. Forskarna fann att användningen av geraniumolja resulterade i signifikant minskning av flera symtom såsom värmevallningar, nattsvettningar och sömnstörningar.
 2. En annan studie från 2013 publicerad i Journal of Chromatography B analyserade sammansättningen av eteriska oljor från olika blommor, inklusive geranium. Forskarna fann att geraniumolja innehöll föreningar som är kända för att påverka hormonella faktorer och har antiinflammatoriska egenskaper.
 3. En studie från 2008 publicerad i Journal of Dermatological Science undersökte effekterna av geraniumolja på talgproduktionen hos huden, då ökad talgproduktion kan vara associerad med obalanser i hormoner. Forskarna fann att geraniumolja hade en betydande hämmande effekt på talgproduktionen och konstaterade att den kan vara användbar för att reglera hudens fetthalt.

Sätt att använda geraniumolja för hormonell balans:

 1. Hormonell massage: Blanda några droppar geraniumolja med en bärarolja som mandelolja eller jojobaolja och massera försiktigt in blandningen på nedre delen av buken. Detta kan bidra till att balansera hormonerna och lindra obehag under menstruation eller vid hormonella obalanser.
 2. Hormonell diffuser: Tillsätt några droppar geraniumolja i en aromalampa eller diffuser och låt doften sprida sig i rummet. Inandas djupt och låt den balanserande doften hjälpa till att reglera hormonerna.
 3. Hormonell kompress: Fukta en handduk med varmt vatten och tillsätt några droppar geraniumolja. Placera kompressen på nedre delen av magen och låt den ligga där i några minuter. Detta kan hjälpa till att lindra hormonrelaterade symtom som PMS eller klimakteriebesvär.
 4. Bad: Tillsätt några droppar geraniumolja till ditt badvatten och njut av en avkopplande stund i badet. Den balanserande effekten av geraniumoljan kan bidra till att reglera hormonerna och lindra hormonella obalanser.
 5. Självvård: Applicera en eller två droppar geraniumolja på området runt handlederna och gnugga dem tills oljan absorberas. Doften av geraniumolja kan hjälpa till att balansera hormonerna och minska besvär orsakade av hormonell obalans.

Geranium Eterisk olja för andningshälsa

Eterisk olja geranium har också visat sig vara fördelaktig för andningshälsan. Dess antiinflammatoriska egenskaper kan hjälpa till att lindra symtom som hosta och nästäppa. Genom att tillsätta några droppar olja till en ånginhalator eller genom att applicera den på bröstet kan du underlätta andningen och främja en sundare andningsfunktion.

Eterisk olja geranium som insektsmedel

Som en bonusfördel kan eterisk olja av geranium också fungera som ett naturligt insektsmedel. Dess doft är obehaglig för insekter som myggor och kan hjälpa till att hålla dem borta. Genom att blanda några droppar olja med en bärarolja och applicera det på huden kan du skydda dig själv och din familj från irriterande insektsbett.

Geranium Eterisk olja för sårläkning

Geranium Eterisk olja har också visat sig ha sårläkande egenskaper. Dess antibakteriella egenskaper kan hjälpa till att förhindra infektioner och främja snabbare läkning av sår och skador. Genom att blanda några droppar olja med en bärarolja och applicera det på sårområdet kan du påskynda läkningsprocessen och minska risken för ärrbildning.

Eterisk olja geranium för emotionellt välbefinnande

Geranium eterisk olja har också en positiv effekt på det emotionella välbefinnandet. Dess balanserande egenskaper kan hjälpa till att lindra känslor av stress, ångest och depression. Genom att använda oljan i en aromadiffuser eller genom att massera den på huden kan du skapa en lugn och harmonisk atmosfär och främja en positiv sinnesstämning.

Hur man använder eterisk olja geranium i vardagen

Att använda eterisk olja av geranium i vardagen är enkelt och mångsidigt. Du kan tillsätta några droppar olja till din hudvårdsrutin genom att blanda den med en bärarolja eller en fuktighetskräm. Du kan också använda oljan i aromaterapi genom att använda en aromadiffuser eller genom att tillsätta några droppar i badvattnet. Genom att experimentera med olika sätt att använda oljan kan du hitta det som fungerar bäst för dig och dina behov.

Avslutning

Eterisk olja av geranium är en mångsidig och välgörande olja som har en rad hälso- och skönhetsfördelar. Från dess användning inom aromaterapi och hudvård till dess förmåga att främja hormonell balans och lindra stress, finns det många sätt att dra nytta av denna fantastiska olja. Genom att inkludera eterisk olja av geranium i din dagliga rutin kan du främja välbefinnande och skapa en balanserad och hälsosam livsstil.

För att köpa eterisk olja av geranium av hög kvalitet, besök oss på Rena Eteriska Oljor. Vi erbjuder en rad ekologiska och naturliga oljor för att hjälpa dig att ta hand om din kropp och själ.

Varukorg