Fördelar med basilikaolja -13 användningsområden för Basilika Eterisk Olja

Fördelar med basilikaolja


Basilikaolja Ocimum basilicum L. (söt basilika) tillhör familjen Lamiaceae eller myntaväxtfamiljen, vilken inkluderar cirka 200 arter av olika basilikavarianter som odlas runt om i världen. Med en naturligt söt, varm, kryddig och örtig doft kan basilikaolja användas på flera sätt både internt och topiskt.

Basilikaolja, extraherad från basilikaplantans blad och toppar, har en rik historia och används traditionellt för sina medicinska egenskaper. Denna aromatiska olja har många hälsofördelar och används ofta som ett naturligt botemedel mot olika sjukdomar och hälsoproblem. I denna forskningsbaserade artikel kommer vi att utforska historien om basilikaolja och hur den används för att förbättra hälsan på olika sätt.

Historien om basilikaolja

Basilika har sin ursprung i Indien och andra delar av Asien där den har använts i både medicin och matlagning i tusentals år. Redan i antikens ayurvediska medicin var basilika känd för sina terapeutiska egenskaper. Den användes för att behandla matsmältningsbesvär, feber, lungsjukdomar och hudinfektioner. Det var även en helig växt och användes i andliga ceremonier för att främja mental och andlig klarhet.

Basilikaolja extraheras genom destillation av blad och toppar från basilikaplantan. Oljan har en karakteristisk doft och används inte bara i medicin, utan också i parfymer, kosmetika och aromaterapi.

Basilikaolja har följande fördelar:

 • Bakteriebekämpande egenskaper
 • Bekämpar infektionerbaslik
 • Minskar inflammation som orsakar sjukdomar
 • Bekämpar virus
 • Lindrar slemhinneförstoppning
 • Ökar urinproduktionen
 • Bekämpar skador från fria radikaler
 • Stimulerar nervsystemet
 • Stimulerar binjurebarken

Även om färska basilikaörter också är fördelaktiga och ett bra sätt att smaksätta recept, är basilikaolja mycket mer koncentrerad och potent. Föreningarna i basilikaolja destilleras från färska basilikablad, stjälkar och blommor för att bilda ett extrakt som innehåller höga nivåer av antioxidanter och andra fördelaktiga fytoämnen.

Den aromatiska karaktären hos varje typ av basilika bestäms av växtens exakta genotyp och huvudsakliga kemiska föreningar. Basilikaolja (från söt basilika) är känd för att innehålla 29 föreningar, de tre primära är syrerade monoterpen (60,7–68,9 procent), följt av seskviterpenkolväten (16,0–24,3 procent) och syrerade seskviterpener (12,0–14,4 procent). Anledningen till att det finns ett intervall för varje aktiv komponent beror på att sammansättningen av oljan förändras beroende på säsongen.

Enligt en översikt från 2014 som publicerades av avdelningen för fytokemi vid Indian Council of Medical Research, har basilikaolja effektivt använts som traditionell medicinalväxt för behandling av huvudvärk, hosta, diarré, förstoppning, vårtor, maskar, njurfel och mer. Fördelarna med basilika inkluderar även dess förmåga att bekämpa bakterier och odörer i mat och på huden, vilket är anledningen till att basilikaolja används i mat, drycker, tand- och munvårdsprodukter samt parfymer.

Basilikaolja och helig basilikaolja (även kallad tulsi) skiljer sig åt i sin kemiska sammansättning, även om de har vissa gemensamma användningsområden. Precis som söt basilika hjälper helig basilika till att bekämpa bakterier, trötthet, inflammation och infektioner.

Basilika eterisk olja Basilikaolja

13 användningsområden basilikaolja

 1. Effektivt mot bakterier
  Basilikaolja har visat imponerande antimikrobiell aktivitet mot en bred skala av matburna bakterier, jäst och mögel. Forskare har bevisat att basilikaolja är effektiv mot en vanlig matburen patogen som E. coli.

En annan studie har visat att oljor från Ocimum basilicum kan minska bakterier som orsakar försämring och matburna patogener när den används för att tvätta färsk ekologisk produktion.

Du kan använda basilikaolja hemma för att ta bort bakterier i köket och badrummet, förhindra ytkontaminering och rena luften. Prova att sprida basilikaolja eller blanda den med vatten i en sprayflaska för att torka av ytor i ditt hem. Du kan också använda sprayen för att rengöra mat.

2.Förkylning och influensabehandling

Basilikaolja kan hjälpa till att lindra symtom vid förkylning och influensa. Basialikaolja nämns till exempel nyligen i en lista över eteriska oljor som kan hjälpa till med förkylning och influensa och lyfter fram dess ” antiinflammatoriska och antivirala egenskaper. Dessa egenskaper kan bidra till att lindra hosta, nästäppa och slemhinneförstoppning som är vanliga symptom vid förkylning och influensa.

Du kan använda basilikaolja genom att inhalera den genom ånginhalation eller genom att blanda den med en bärarolja (t.ex. kokosnötolja) och applicera den på bröstet och halsen för att lindra symtom vid förkylning och influensa.

 1. Smärtlindring
  Basilikaolja har milda smärtstillande egenskaper som kan hjälpa till att lindra olika typer av smärta, inklusive huvudvärk, muskel- och ledsmärta. Dessutom har basilikaolja antiinflammatoriska egenskaper som kan minska inflammation och svullnad, vilket bidrar till smärtlindring.

Du kan till exempel massera basilikaolja blandad med en bärarolja på de smärtsamma områdena eller använda oljan i ett varmt bad för att lindra muskel- och ledsmärta.

 1. Matsmältningshjälp
  Basilikaolja kan vara fördelaktigt för matsmältningssystemet och hjälpa till att bekämpa matsmältningsproblem som gaser, uppblåsthet och matsmältningsbesvär. Det kan hjälpa till att lugna matsmältningskanalen och främja god matsmältning genom att stimulera produktionen av matsmältningsenzymer.

För att använda basilikaolja för matsmältning, kan du blanda några droppar med en bärarolja (som jojobaolja) och massera den på magen i en cirkulär rörelse eller använda den i aromaterapi genom att sprida oljan i rummet.

 1. Stressreducering
  Basilikaolja har lugnande egenskaper och kan användas för att minska stress, ångest och nervositet. Dess naturliga doft hjälper till att skapa en avslappnande och lugnande atmosfär och kan bidra till att främja emotionell balans och välbefinnande.

Du kan använda basilikaolja genom att sprida den i rummet med hjälp av en aromalampa eller diffuser. Alternativt kan du applicera några droppar blandade med en bärarolja på handlederna eller på templen för att hjälpa till att minska stress och ångest.

 1. Förbättrad mental klarhet och koncentration
  Basilikaolja anses vara en utmärkt hjälp för att öka mentalt fokus, koncentration och mental klarhet. Doften av basilikaolja kan hjälpa till att öka vakenhet och fokusera sinnet, vilket kan vara särskilt användbart vid studier, arbete eller andra aktiviteter som kräver skärpt uppmärksamhet.

Du kan använda basilikaolja genom att sprida den i rummet under studier eller arbete, eller genom att applicera några droppar på handlederna eller på temples för att hjälpa till att förbättra mental klarhet och koncentration.

 1. Hudvård
  Basilikaolja har antioxidativa egenskaper som kan vara fördelaktiga för huden genom att bekämpa skador från fria radikaler och förebygga åldrande. Dessutom har den antimikrobiella egenskaper som kan bidra till att bekämpa akne och andra hudinfektioner.

Du kan använda basilikaolja genom att blanda några droppar med en bärarolja (till exempel mandelolja) och applicera den på problemområden på huden eller som en del av din dagliga hudvårdsrutin.

 1. Hårvård
  Basilikaolja kan också vara fördelaktig för håret genom att främja en sund hårbotten och stärka hårsäckarna. Dess antioxidativa egenskaper kan hjälpa till att skydda håret mot skador och låta det växa starkt och friskt.

Du kan lägga till några droppar basilikaolja till ditt schampo eller balsam för att njuta av dess hårvårdande fördelar eller blanda den med en bärarolja och massera den på hårbotten för att främja hårväxt och en hälsosam hårbotten.

 1. Andningshjälp
  Basilikaolja kan användas för att lindra andningsbesvär och främja klar andning. Dess antiseptiska och slemlösande egenskaper kan hjälpa till att förbättra lindra hosta, nästäppa, bronkit och andra andningsproblem.

Du kan andas in basilikaolja genom ånginhalation genom att tillsätta några droppar olja till kokande vatten och försiktigt inhalera ångorna. Alternativt kan du blanda några droppar olja med en bärarolja och massera blandningen på bröstet och ryggen för att lindra hosta och nästäppa.

 1. Munhälsa
  Basilikaolja kan vara fördelaktigt för tand- och munhälsa. Dess antibakteriella egenskaper kan bidra till att bekämpa bakterier och odörer som orsakar dålig andedräkt och tandproblem.

Du kan blanda några droppar basilikaolja med vatten och använda den som en munsköljning eller tillsätta den till din tandkräm för att främja en frisk munhåla.

 1. Insektsavvisande
  Basilikaolja har en naturlig doft som är obehaglig för insekter och kan användas som ett naturligt insektsavvisande medel. Dessutom kan basilikaolja hjälpa till att lindra klåda och hudirritation från myggbett och andra insektsstick.

Du kan sprida basilikaolja i rummet eller applicera den på huden för att avvärja insekter eller för att lindra klåda och irritation efter insektsstick.

 1. Förbättrad matsmältning hos hästar
  Basilikaolja kan vara fördelaktigt för hästar genom att hjälpa till att förbättra matsmältningen och minska gasbildning och kolik. Genom att tillsätta några droppar basilikaolja i hästens foder eller massera den på hästens mage kan du hjälpa till att främja en sund matsmältning.
 2. Sömnhjälp
  Basilikaolja kan hjälpa till att främja bättre sömn genom att minska stress och ångest. Dess lugnande egenskaper kan bidra till att skapa en avslappnad atmosfär och förbättra sömnkvaliteten.

Du kan använda basilikaolja genom att sprida den i rummet innan läggdags eller genom att applicera några droppar på kudden eller på handlederna för att hjälpa till att främja en bättre nattsömn.

Sammanfattningsvis har basilikaolja många fördelar och användningsområden. Det är viktigt att notera att det är bäst att använda 100% ren och terapeutisk kvalitet basilikaolja för att få bästa resultat och undvika eventuella allergiska reaktioner. Innan du använder basilikaolja, se till att konsultera en läkare eller aromaterapeut för att avgöra rätt dosering och säkerhetshänsyn.

Referenser:

1. Prakash, P.; Gupta, N. (2005). Therapeutic Uses of Ocimum sanctum Linn (Tulsi) with a Note on Eugenol and Its Pharmacological Actions: A Short Review. Indian Journal of Physiology and Pharmacology, 49(2), 125-131.

2. Bhalla, N.P.; Sharma, S. (2013). Effect of Ocimum basilicum Linn. on Humoral Response. Anc Sci Life, 32(4), 213-221.

3. Jamshidi, N.; Cohen, M.M. (2017). The Clinical Efficacy and Safety of Tulsi in Humans: A Systematic Review of the Literature. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2017: 9217567.

4. Sienkiewicz, M.; Wasiela, M.; Głowacka, A. (2013). The antibacterial activity of oregano essential oil (Origanum heracleoticum L.) against clinical strains of Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa. Med Dosw Mikrobiol, 65(4), 297-307.

5. Rao, P.V.; Gan, S.H. (2014). Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2014: 642942.

Varukorg