9 underbara användningsområden för Citronellaolja: Citronella eterisk olja Mot insekter, smärta och stress

Som en koncentrerad form av antioxidanter och fytokemikalier som tas från växtens stjälkar och blad har citronellaolja använts i århundraden i Kina, Indonesien och Sri Lanka. Dess användningsområden inkluderar att hjälpa till att minska utslag, inflammation, infektioner, smärta och mer.

Vad är citronella? Oljan kommer från den asiatiska gräsplantan känd som Cymbopogon nardus. Den används mest som en naturlig doftolja i insektsavvisande medel, samt i skönhets-, hushålls- och parfymprodukter.

Enligt vetenskaplig forskning har ren citronella eterisk olja fantastiska antibakteriella och svampdödande egenskaper.

Är citronellaolja skadlig för människor? Inte när den används på rätt sätt!

Faktum är att den populäraste användningen för citronella är som en ingrediens i hemgjorda eller kommersiellt tillverkade insektsavvisare, eftersom den naturligt motverkar olika insekter – och insektsavvisning är bara ett av citronellas många möjliga användningsområden.

Enligt olika studier som undersöker effekterna av dessa föreningar har citronellaolja visat sig ha följande hälsofrämjande effekter:

Naturligt motverkar insekter
Bekämpar skador från fria radikaler
Bekämpar bakterier och svampar
Minskar inflammation
Framkallar avslappning
Hjälper till att kontrollera husdjurs beteende
Idag finns det mer än 30 arter av Cymbopogon (citronellaväxter) som växer vilt i delar av världen och används i sydostasiatisk matlagning och te.

Det finns två huvudsakliga typer av citronella som används för att skapa ren citronellaolja: Javatypen och Ceylontypen. Båda kommer ursprungligen från delar av Asien, särskilt gräsrika områden på Sri Lanka.

Ceyloncitronella fås från Cymbopogon nardus-plantan och har följande aktiva ingredienser:

citronellal (27,87 procent)
geraniol (22,77 procent)
geranial (14,54 procent)
citronellol (11,85 procent)
neral (11,21 procent)
Den har en doft som liknar citrusfrukter, trä och kanel. Geraniol anses vara den viktigaste komponenten som bidrar till olika aktiviteter, inklusive antimikrobiella, anthelmintiska, antioxidativa, antikonvulsiva och läkande effekter.

Java-typen är liknande och härledd från en närliggande art som kallas Cymbopogon winterianus. Cymbopogon winterianus huvudsakliga aktiva ingredienser inkluderar:

geraniol (40,06 procent)
citronellal (27,44 procent)
citronellol (10,45 procent)
Av de två typerna anses Java vara mer kraftfull och därför är den vanligtvis dyrare. Den har en mörkare färg och en ”fräschare” doft som liknar citron och citroneterisk olja.

Av citronellas aktiva ingredienser är de tre som är mest forskade och värderade citronellol, citronellal och geraniol.

Båda typerna av citronellaolja har många användningsområden, inklusive stressreduktion, antibakteriell eller antiseptisk verkan och hudföryngring. Citronella-eterisk olja är en av de vanligaste aromaterapioljorna och en del av vad som ger många hushållssprayer och ljus sin karakteristiska doft.

Dessutom kan den användas som en livsmedelstillsats för smak och konservering, så ibland kan du hitta den i livsmedel och drycker.

Är citrongräs och citronella samma sak?

Citrongräs-eterisk olja kan förväxlas med citronella eterisk olja och vice versa. En citronellaväxt, även kallad myggor, liknar sin släkting, citrongräsväxten. (Citrongräs-genuset inkluderar mer än 50 arter av gräs som är infödda i tropiska Asien och södra Indien, inklusive Cymbopogon citratus.)

Oljorna som härstammar från dessa växter har också liknande dofter och användningsområden, som att skrämma iväg insekter, men de är definitivt två helt olika växter och oljor.

Fördelar med Citronellaolja

Vad är citronella bra för? Här är några av dess många fördelar och användningsområden:

 1. Naturligt insektsavvisande
  Miljöskyddsmyndigheten i USA betraktar citronella som ett biopesticid. Det innebär att det är en naturlig ”icke-toxisk verkningsmetod” mot potentiellt skadliga insekter som myggor.

Vilka insekter skräms bort av citronellaolja? Är citronellaolja effektiv mot myggor?

Citronella har registrerats som en mild ingrediens i bekämpningsmedel baserat på växter i USA sedan 1948. Det har visat sig skrämma bort farliga myggor av arten Aedes aegypti, som kan sprida denguefeber och zikaviruset.

Eftersom det kan avskräcka myggor kan det också skydda mot myggburna sjukdomar som malaria, filariasis, chikungunya-virus, gula febern och denguefeber.

En rapport från 2015 publicerad i Rural Remote Health säger: ”Topikal applicering av citronellaolja kan användas som ett lättillgängligt, prisvärt och effektivt alternativ till myggavvisande medel för att förebygga myggburna sjukdomar i landsbygdsområden som Tikapur, Nepal.”

Forskning publicerad i tidskriften Israel Medical Association Journal visar också att citronella fungerar som ett medel för att förebygga huvudlöss. Det kan även förhindra att flugor och fästingar biter dig till viss grad.

Enligt forskning behöver du applicera citronellaolja varje 30-60 minuter för att dess avskräckande effekt mot insekter ska vara effektiv. Du kan blanda några droppar med kokosolja och smörja in på kroppen som en lotion, eller tillsätta lite i en sprayflaska med vatten och spraya på huden, håret och kläderna.

Användning av koncentrerad olja verkar vara mer effektivt mot insektsbett jämfört med att bränna kommersiella citronellaljus, som oftast bara innehåller en begränsad mängd faktisk eterisk olja.

 1. Kan hjälpa till att hantera inflammation och smärta
  Precis som många citruseteriska oljor innehåller citronella föreningar som bekämpar skador från fria radikaler och hjälper till att motverka oxidativ stress.

En översikt från 2000, publicerad i Journal of Agricultural Food Chemistry, undersökte 34 olika citruseteriska oljor och deras beståndsdelar för deras förmåga att bekämpa fria radikaler. Forskarna fann att många flyktiga komponenter i citrusoljor, inklusive huvudkomponenten i citronella som kallas geraniol, hade hög antioxidantkapacitet för att bekämpa fria radikaler som kan orsaka sjukdom och celldamage.

På grund av sina antioxidativa egenskaper kan citronella användas som ett naturligt smärtlindringsmedel. Det kan hjälpa till att hantera inflammation och smärtsymptom som ledvärk.

Blanda några (två till tre) droppar med en bärölj, som kokosolja, och massera in det på svullna leder, vävnad och muskler.

 1. Upliftande och stressreducerande
  Citronella har en citrusliknande doft som kan vara både uppiggande och avslappnande. Faktum är att forskning har visat att citronella eterisk olja verkar aktivera både det parasympatiska och sympatiska nervsystemet, vilket är fördelaktigt för att hantera ångest.

Citronella kan bidra till naturlig stressavlastning när du sprider den i ditt hem eller kontor för att motverka en jobbig dag. När den inhaleras kan den främja avkoppling, uppfriskning och trevliga minnen, och den kan även minska sömnsvårigheter och depression.

Vissa djurstudier har till och med visat att inhalering av citronella kan hjälpa till att minska aptit och potentiellt kroppsvikt, kanske genom att minska begär relaterade till stress.

Citronellaolja 
Citronella eterisk olja
 1. Kan hjälpa till att förstöra parasiter
  Citronellaolja används för att avlägsna maskar och parasiter från tarmarna. In vitro-forskning visar att geraniol också har en stark antihelminthisk aktivitet. Det betyder att den effektivt avlägsnar maskar och andra inre parasiter genom att antingen förlama eller döda dem utan att orsaka någon skada på värddjuret.

Detta är precis anledningen till att citronella används för att förebygga både interna och externa infektioner och varför den kan spela en central roll i en parasitrening.

 1. Naturlig parfym eller rumsspray
  Eftersom citronella har en ren och fräsch doft som liknar citron eller citrongräs, är det en vanlig ingrediens i tvålar, ljus, rökelse, parfymer och kosmetika. Du kan naturligt avlägsna dåliga lukter i ditt hem, diskmaskin, kylskåp och tvättmaskin genom att sprida citronella eterisk olja eller köra en cykel på dina hushållsapparater med några droppar inkluderat.
 2. Köksrengöringsmedel
  Citronellaolja har starka svampdödande och antibakteriella egenskaper och kan användas för att rengöra ditt kök, badrum eller hushållsytor utan behov av starka kemikalier.
 1. Naturliga svampdödande och antibakteriella effekter
  Förutom att hålla bort insektsbett kan citronella fungera som en naturlig hudvårdsprodukt genom att döda bakterier och svamp. Som både antibakteriell och svampdödande eterisk olja kan citronella hjälpa till med vanliga hudproblem, inklusive fotsvamp och akne.

Citronella eterisk olja har också visats specifikt döda candida-svamp. Candida kan bidra till många hudproblem, som nagelinflammation.

Dessutom har studier visat att den kan användas i munsköljningar för att döda skadliga bakterier i munnen, och den har en mindre cytotoxisk effekt och högre aktivitet jämfört med vissa andra kommersiella lösningar.

För att använda citronellaolja topiskt, späd den alltid i en 1:1-förhållande med en bärölj, som kokosolja. Som en enkel hemgjord kur mot akne kan du prova att applicera en droppe ren citronella eterisk olja blandad med en droppe kokosolja på blemmor tre gånger om dagen med en steril bomullspinne.

 1. Djurkontroll
  Även om det låter konstigt kan citronellaolja hjälpa till att få hundar att sluta skälla istället för att använda en elektrisk stöt. Det är därför det finns anti-skällhalsband som innehåller citronella.

Enligt ASPCA har forskning visat att ett citronellahalsband kan vara lika effektivt för att minska skällande som ett elektroniskt halsband, och det brukar vara mer positivt inställt av hundägare.

Du kan också använda citronella för att hålla dina hundar borta från möbler. Som en bonus håller det också dina möbler och lakan fria från bakterier, skadedjur och odörer.

Tillsätt några droppar i en sprayflaska tillsammans med vatten, skaka det och spraya det runt i ditt hem och på hushållsartiklar.

Är citronellaolja giftigt för katter? Det är känt att katter är känsligare för citronella än hundar, så det rekommenderas inte att använda det i närheten av katter.

 1. Naturligt schampo och balsam
  En av de mest populära användningarna av citronellaolja är rengöring och återfuktning av hår och hårbotten. Det kan hjälpa till att eliminera överflödig olja och fetthet i håret samtidigt som det ger glans.

Många människor upplever att det ger volym till håret och hjälper till att reda ut tovor.

För att använda citronellaolja för håret, tillsätt några droppar i din schampo eller balsam, eller prova att göra din egen hemgjorda recept med en rengörande olja som kokosolja, som också gynnar håret.

Hur man använder citronellaolja

Som förklarats ovan kan citronella användas för att göra en insektsmedel eller rumsspray. Den kan också spridas, brännas som ett ljus eller appliceras topiskt.

Här är flera metoder för att säkert använda citronellaolja hemma:

Aromatiskt: Du kan sprida ut oljan i ditt hem eller trädgård som en doftljus med hjälp av en aromadiffuser. För att göra en naturlig rumsspray, blanda några droppar olja med vatten i en sprayflaska. Du kan också inhalera oljan direkt genom att sniffa på den.

Applikation på huden: Innan du applicerar citronellaolja på huden bör den spädas ut med en bärölj, som kokos- eller jojobaolja, i en 1:1-förhållning. Gnid in blandningen i huden eller spraya den på kläder och hår. Du kan också tillsätta några droppar citronella eterisk olja i ditt bad, schampo, tvål, lotion eller duschgel.

Blanda citronellaolja med andra uppfriskande eteriska oljor, inklusive:

geraniumolja
apelsinolja
citronolja
vaniljolja
pepparmyntsolja
citrongräsolja
eukalyptusolja

Istället för att använda konventionella recept och utsätta din kropp för skadliga kemikalier kan du prova detta hemgjorda insektsmedel som innehåller citronellaolja. Förutom att hålla bort insekter hjälper det också till att döda bakterier och återfukta din hud, och till skillnad från konventionella märken doftar det fantastiskt!

Undrar du var du kan köpa citronellaolja? Hitta citronella eterisk olja hos Rena Eteriska Oljor. Vi har 100 procent ren, ekologisk och terapeutisk kvalitet och som har framställts med kemikaliefria utvinningsmetoder.

Risker och biverkningar med citronellaolja

Är citronellaolja giftig? US Environmental Protection Agency (EPA) hävdar att den generellt sett är säker och anses ha liten eller ingen toxicitet när den används som en topikal produkt på huden.

Faktum är att det knappt har rapporterats några negativa effekter sedan 1948.

Kan citronellaolja appliceras på huden? Ja, men den bör alltid blandas med en bärölj som exempelvis kokos- eller jojobaolja för extern användning.

Som tidigare nämnts rekommenderas den vanligtvis inte för intern användning på grund av potentiella biverkningar och bekymmer över kvalitetskontroll (dålig kvalitet på oljan kan vara förorenad med skadliga ämnen).

Precis som alla kommersiellt sålda produkter som är avsedda att appliceras på mänsklig hud, kräver EPA korrekta försiktighetsanvisningar på vissa insektsmedel som innehåller citronella, så att användarna vet hur man använder det säkert.

Den anses vara säker att använda topikalt (inte internt) för vuxna och barn över sex månader. Fråga din barnläkare innan du använder citronella på barn under sex månader.

Det är en bra idé att börja använda den i små mängder och utföra ett hudtest för att se till att du inte upplever några biverkningar av citronellaolja, som allergier, rodnad, svullnad eller nässelutslag.

Citronella eterisk olja rekommenderas inte för användning av gravida kvinnor på grund av säkerhetsbekymmer.

Varukorg