7 fantastiska fördelar med kardemumma eterisk olja -kardemummaolja

Hälsofördelarna med kardemumma eterisk olja kan tillskrivas dess förmåga att minska kramper, neutralisera de negativa effekterna av kemoterapi, minska illamående, samt dess egenskaper som antiseptisk, antimikrobiell, afrodisiakum, sammandragande, matsmältningsfrämjande, magstimulerande och diuretisk substans.

Vad är kardemumma?

Har du någonsin smakat kardemumma? Kanske har du haft det i en rätt som garam masala eller i kardemummabröd. Kardemumma, eller elaichi, kallas ofta för ”kryddornas drottning” och är ett av de vanligaste kryddorna i indiska hushåll. Den älskas och används över hela världen.

Fröna har en varm och mycket aromatisk smak som ger en unik, söt och blommig smak till mat och dryck. Denna krydda används också ofta som matsmältningshjälpmedel och naturlig andedräktsfräschör. Faktum är att både män och kvinnor i Indien tuggar kardemummakapslar för att förbättra andedräkten.

I början av 2000-talet blev Guatemala världens största producent av denna krydda, med en genomsnittlig årlig produktion mellan 25 000 och 29 000 ton. Kardemummaväxten introducerades där 1914 av Oscar Majus Kloeffer, en tysk kaffeodlare. Indien var tidigare den största producenten, men sedan 2000 har landet blivit den näst största producenten globalt.

Det är en populär ingrediens i sydasiatiska rätter, särskilt curryrätter, och i skandinaviska bakverk. Ibland används namnet för andra liknande kryddor inom ingefärsfamiljen (Amomum, Aframomum, Alpinia) som används i afrikansk och asiatisk matlagning, eller för kommersiella förfalskningar av äkta kardemumma.

Kardemummaolja finns i cellerna under epidermis av kardemummans fröskal. Oljehalten i ett frö varierar från 2 procent till 10 procent och dess huvudkomponenter är cineol och α-terpinylacetat. Oljan används för att ge smak åt läkemedel och som doft i parfymer, tvålar, tvättmedel och andra hudvårdsprodukter.

Typer

Det finns tre typer: grön, madagaskar och svart kardemumma. De flesta recept använder grön kardemumma. Den har generellt en stark, något söt och blommig smak.

Kardemummakapslar eller frön mognar långsamt och måste plockas när de är tre fjärdedelar mogna. Efter skörd tvättas och torkas kapslarna. Torkningsmetoden påverkar den slutliga färgen. De tre kardemummakärnorna inuti varje kapsel betraktas som kardemummakryddan.

En högkvalitativ kardemumma kan vara en dyr krydda att köpa, liknande äkta kanel och vanilj, men den är så potent att oftast behövs bara en tesked eller mindre i recept – så den kommer att räcka länge. Varför är kardemumma så dyrt? Det är en kostsam krydda eftersom den behöver skördas för hand, vilket är mycket arbetskrävande.

Hela vs malda

Du kan köpa och använda kardemummakrydda i malda form. Du kan också köpa hela kapslar, ta ut fröna och mala fröna själv. Vissa recept kan faktiskt kräva att hela kapseln används (med fröna intakta) för att smaksätta receptet. När du är klar med att laga ett recept tar du bort kapseln.

Färdigmalen kardemumma har inte lika mycket smak som hela kapslar eller färskmalda frön, men det är det enklare alternativet. Hela kapslar eller färskmalda frön har mer av de essentiella oljorna.

Vilka hälsofördelar har kardemumma? Näringsfakta

För det första är den rik på kraftfulla fytonäringsämnen. Den är särskilt rik på mangan, en spårmineral som hjälper kroppen att bilda bindvävnad, ben och könshormoner. Den är också avgörande för normal nerv- och hjärnfunktion samt spelar en roll i kolhydratmetabolism, fettmetabolism, kalciumupptagning och blodsockerreglering.

Det är inte allt. Det finns många användningsområden för kardemumma som du kan börja prova idag för att dra nytta av denna medicinska krydda.

Kardemumma hänvisar till örter inom släktena Elettaria (grön) och Amomum (svart) inom ingefärsfamiljen (Zingiberaceae). Den är ursprungligen från fuktiga skogar i södra Indien. Frukten kan både samlas från vilda växter, men det odlas mest i Indien, Sri Lanka och Guatemala.

En matsked malen kardemumma innehåller ungefär:

18 kalorier
4 gram kolhydrater
0,6 gram protein
0,4 gram fett
1,6 gram fiber
1,6 milligram mangan (80 procent av DRI*)
0,8 milligram järn (4,4 procent av DRI)
13 milligram magnesium (3,3 procent av DRI)
0,4 milligram zink (2,7 procent av DRI)
22 milligram kalcium (2,2 procent av DRI)
65 milligram kalium (1,9 procent av DRI)
10 milligram fosfor (1 procent av DRI)

*DRI (Dagligt Referensintag)

Kardemumma eterisk olja

Kardemumma

Vad är kardemumma eterisk olja?

Kardemumma eterisk olja utvinns från fröna av kardemumma (Elettaria Cardamomum). Den används omfattande och beundras som ett mångsidigt kryddmedel över hela världen. Låt oss prata om dess viktigaste komponenter och imponerande hälsofördelar.

De främsta beståndsdelarna i dess eteriska olja kan inkludera sabinen, limonen, terpinen, eugenolen, cineolen, nerol, geraniol, linalool, nerodilol, heptenon, borneol, alfa-terpineol, beta-terpineol, terpinylacetat, alfa-pinene, myrcene, cymene, nerylacetat, metyl heptenon, linalylacetat och heptakosan. [1]

Förutom dess användning inom matlagning känner du förmodligen till den som en munfräschare. Men det finns så mycket mer att upptäcka om denna eteriska olja, så förbered dig på att bli förbluffad!

Kardemummaolja kan ha många hälsofördelar för människor och kan vara en viktig komponent för övergripande hälsa.

Hälsofördelar med kardemumma eterisk olja

Hälsofördelarna med kardemumma eterisk olja listas nedan.

Kan lindra kramper
Kardemummaolja kan vara mycket effektiv för att bota muskulära och respiratoriska kramper, vilket ger lindring från muskelspänningar och kramp, astma och kikhosta. [2]

Kan förebygga mikrobiella infektioner
Enligt en studie från 2018 publicerad i tidskriften Molecule kan kardemumma eterisk olja ha mycket starka antiseptiska och antimikrobiella egenskaper, som även är säkra att använda. Om den används som munsköljning genom att tillsätta några droppar av denna olja i vatten kan den hjälpa till att desinficera munhålan och eliminera dålig andedräkt. Den kan också tillsättas till dricksvatten för att döda de mikrober som finns där. Den kan även användas i livsmedel som smakämne, vilket också kan hålla dem skyddade från att förstöras på grund av mikrobiell aktivitet. En mild lösning i vatten kan användas vid bad för att desinficera huden och håret. [3]

Kan förbättra matsmältningen
Det är den eteriska oljan i kardemumma som kan göra den till en bra matsmältningshjälp. Denna olja kan främja matsmältningen genom att stimulera hela matsmältningssystemet. Den kan även vara magstimulerande i naturen, vilket innebär att den håller magen frisk och fungerar korrekt. Den kan hjälpa till att bibehålla rätt sekretion av magsafter, syror och galla i magen. Den kan också skydda magen mot infektioner. [4]

Kan öka ämnesomsättningen
Kardemumma eterisk olja kan hjälpa till att stimulera hela kroppssystemet. Denna stimulerande effekt kan också ge en boost åt ditt humör vid depression eller trötthet. Den kan även stimulera utsöndringen av olika enzymer och hormoner, magsekretion, tarmrörelser, blodcirkulation och utsöndring, vilket bidrar till att bibehålla rätt ämnesomsättning i hela kroppen. [5]

Kan ha en värmande effekt
Kardemummaolja kan ha en värmande effekt. Det innebär att den kan värma upp kroppen, främja svettning, hjälpa till att rensa slem och hosta samt lindra symptom på vanlig förkylning. Den kan också ge lindring från huvudvärk som orsakas av sjukdom och kan användas för att bota diarré orsakad av extrem kyla.

Kan främja urinering
Det kan främja urinering, vilket kan hjälpa människor att gå ner i vikt, sänka blodtrycket, avlägsna toxiner och rena kalcium- och urea-avlagringar från njurarna. En rapport publicerad i tidskriften Journal of Ethnopharmacology visade att kardemummans diuretiska och lugnande egenskaper kan vara användbara vid behandling av hypertoni och epilepsi. [6]

Kan behandla sexuell svaghet
Kardemummaolja kan ha en upphetsande effekt som kan hjälpa till att behandla sexuell svaghet, erektionsproblem, impotens, förlust av libido och frigiditet.

Andra fördelar

Kardemumma eterisk olja kan hjälpa till att neutralisera effekterna av tobak, insektsbett och även intag av milda gifter. Dessutom kan den också hjälpa till att rensa tarmarna, minska illamående, behandla kolik, ta bort dålig andedräkt, läka orala infektioner och lindra smärta från tandvärk. [7]

Viktigt att komma ihåg: Inga toxiska effekter har observerats vid konsumtion av kardemumma eterisk olja, men en överdriven mängd kan leda till överdosering. Det kan manifesteras som oro och övervärmning av kroppen och matsmältningssystemet, vilket kan resultera i lös mage och irritation. Gravida kvinnor och ammande mödrar rekommenderas att inte inta kardemummaolja, eftersom dess irriterande eller uppvärmningseffekt kan skada barnet.

Blandning: Kardemummaolja blandar sig bra med rosolja, apelsinolja, bergamottolja, kanelolja, kryddnejlikaolja, kumminolja och cederträolja.

Varukorg