14 underbara användningsområden för Cederträolja – Cederträ eterisk olja

Cederträolja – cederträ eterisk olja utvinns från träbitarna av en cederttä. Det finns fyra arter av cederttä, som alla betraktas som träbaserade barrträd och tillhör växtsläktet Cedrus. (4)

En populär typ av cederträ eterisk olja (Juniperus virginiana) kommer från den östra röda cedern, även kallad blyertstall. De viktigaste komponenterna i cederträolja är alfa-cedren, beta-cedren, cedrol, seskiterpener, tujopsen och widdrol – vilka alla bidrar mycket till dess fantastiska hälsofördelar. (5)

Vad används cederträoljan till? Vilka fördelar har cederträoljan? Du kommer snart att få reda på det!

Topp 14 fördelar och användningsområden för cederträolja


Några av de vanligaste sätten att använda och dra nytta av cederträolja inkluderar:

 1. Förbättra hudtillstånd som eksem
 2. Främja hårväxt
 3. Lindra torr hårbotten
 4. Har naturliga antiseptiska egenskaper
 5. Lindra artrit
 6. Naturlig deodorant
 7. Naturligt lugnande medel
 8. Naturligt diuretikum
 9. Förbättra fokus och ADHD
 10. Lindra hosta
 11. Insektsavvisande
 12. Lätta stress
 13. Bekämpa svampinfektioner
 14. Hjälper mot akne

Det är tydligt att cederträolja är ett bra verktyg för ditt medicinskåp. Nu ska jag förklara var och en av dessa användningsområden och de potentiella fördelar som just nämnts.

 1. Eksem
  Eksem är en vanlig hudsjukdom som orsakar torr, röd, kliande hud som kan bli blåsor eller sprickor. Vissa användare finner att cederträolja minskar den obehagliga inflammationen och torrheten som följer med eksem. Det finns några sätt att inkludera cederträolja i din dagliga rutin genom att tillsätta oljan i din hudlotion eller tvål, massera den på det infekterade eller kliande området tillsammans med en bärarolja, eller göra ett bad med fem droppar cederträolja tillsatt i det.
 2. Håravfall
  Vad gör cederträolja för ditt hår? Cederträolja verkar stimulera hårsäckarna och öka cirkulationen i hårbotten. Detta främjar hårväxt och kan minska håravfall. Herbalister och aromaterapeuter rekommenderar ofta cederträolja för håravfall, tunnande hår och olika typer av alopeci.

Vilka är de bästa oljorna att blanda för hårväxt? Det finns bevis för att applicering av cederträolja, i kombination med eteriska oljor från timjan, rosmarin och lavendel, på hårbotten förbättrar hårväxten hos upp till 44 procent av personer med håravfall efter sju månaders behandling. För att dra nytta av denna möjliga fördel kan du tillsätta cederträolja till din schampo eller balsam, eller bara massera in oljan i hårbotten med en bärarolja som kokosolja och låta den sitta i 30 minuter innan du sköljer ur.

 1. Torr hårbotten
  Cederträolja används ofta för att förbättra torr eller flagig hårbotten. Denna olja från trädet kan stimulera hårbotten och öka cirkulationen. För att dra nytta av denna fördel med cederträolja, blanda två droppar olja med kokosolja för att skapa en blandning med antifungal och fuktgivande egenskaper. Applicera blandningen på hårbotten och massera i fem minuter. För bästa resultat, låt den verka i 30 minuter och tvätta sedan ur.
 2. Antiseptiska egenskaper
  Cederträ ingår definitivt i listan över eteriska oljor som används inom dermatologi på grund av sina många fördelaktiga effekter på huden, inklusive dess antiseptiska förmåga. Som ett naturligt antiseptikum kan cederträolja förhindra utvecklingen och tillväxten av skadliga mikroorganismer som kan påverka hudhälsan negativt. Eftersom cederträolja har antiseptiska egenskaper kan den användas tillsammans med en bärarolja för att desinficera sår. Blanda helt enkelt cederträolja med kokosolja och applicera sedan blandningen på skärsår och skrapsår för att förhindra infektion.
 3. Hjälper mot artrit
  Inflammation i leder och vävnader, som är vanliga symptom på artrit, kan leda till smärta eller obehag. Cederträolja betraktas som en av de bästa eteriska oljorna mot artrit på grund av sina antiinflammatoriska egenskaper. Faktum är att topikala smärtlindrare för leder och muskelsmärta ofta innehåller cederträolja på grund av dess terapeutiska fördelar. Genom att använda den externt på huden kan du minska inflammation, vilket i sin tur kan minimera ledstelhet och obehag. Du kan applicera cederträolja topiskt med en bärarolja på berörda områden, eller så kan du prova att göra ett bad med fem till tio droppar cederträolja.
 4. Naturlig deodorant
  Cederträolja är lugnande och har en behaglig träliknande doft. Den ger en varm ton till vilken parfym- eller oljeblandning som helst. Dessutom fungerar den som en naturlig deodorant för att fräscha upp luften när den används i hemmet. Att sprida cederträolja i luften eller tillsätta den i en naturlig oljerums-/kroppsspray kan ha långvariga terapeutiska effekter för dig och ditt hem.
 5. Lugnande och avslappnande effekter
  Aromaterapi är användningen av eteriska oljor för att förbättra psykologiskt och fysiskt välbefinnande. Forskning visar att du kan använda cederträolja om du vill lugna dig ner och slappna av.
Cederträ eterisk olja
cederträolja

En studie med djur visade att cederträolja har ”utmärkta lugnande effekter.” Därför kan du använda cederträolja för att lindra sömnproblem. Prova att sprida oljan före sänggåendet för att dra nytta av dess lugnande effekter.

 1. Fungerar som ett diuretikum
  Cederträoljans aktiva föreningar, inklusive cedrol, beta-cedren och tujopsen, är kända för sina naturliga diuretiska egenskaper. Detta innebär att cederträ eterisk olja kan öka urineringen och hjälpa kroppen att avlägsna gifter och överskott av vatten från kroppen.
 2. Förbättrar fokus och ADHD
  En studie utförd av Dr. Terry Friedmann och Dennis Eggett från Brigham Young University visade att användning av cederträolja på barn kan markant förbättra deras fokus och inlärningsförmåga. Trettiofyra barn med ADHD fick en av tre eteriska oljor (cederträ, vetiver eller lavendel) att inhalera eller ingenting alls.
 1. Lindrar hosta
  Eftersom cederträolja har antispasmodiska egenskaper kan den hjälpa till att lindra hosta. Om du har hosta kan du prova att använda cederträolja innan du går och lägger dig på natten.

Applicera två droppar olja blandat med en bärarolja på bröstet och halsen och massera in det i en minut. Du kan också applicera blandningen på överläppen för att underlätta andningen om du är täppt i näsan.

 1. Insektsavvisande
  Cederträolja är känt för att skrämma bort skadedjur, särskilt myror, fästingar och loppor. Du kan späda ut oljan i vatten och spraya på din hud som en naturlig insektspray för att hålla dem borta utomhus, eller använda en aromadiffuser för att hålla dem borta från huset eller lägenheten. Du kan också spraya utspädd cederträolja på dina möbler för att hålla skadedjur borta.

En studie mätte effektiviteten av cederträolja och dess aktiva komponent cedrol mot myror och fästingar. Studien visade att eterisk olja fungerade som ett starkt avskräckande mot brandmyror och att fästingnymfer dog i dosberoende grad när de utsattes för cedrol. Vid den högsta dosen (6,3 mg/ml) dödade cedrol 100 procent av fästingarna.

Har du problem med mal som äter upp dina kläder? Glöm bort de illaluktande malbollarna, använd cederträolja för att hålla dem borta. Oljan från röd cederträ är känd för att döda malens larver. Lägg till cederträolja på bomullspåsar och placera dem i din garderob, på galgar och inuti förvaringslådor.

 1. Lindra stress
  Eftersom cederträolja är ett lugnande medel har den förmågan att lindra spänningar och stress som kan ha negativ inverkan på din hälsa. Den har en lugnande effekt på sinnet, minskar inflammation och muskelsmärta, och minskar hudirritation. Forskning publicerad 2017 visar att doften av cederträolja, som innehåller cedrol, kan främja sömn genom att öka parasympatisk aktivitet och öka serotoninnivåerna.

En intressant studie mätte cederträoljans lugnande egenskaper. Studien inkluderade råttor som inhalerade cedrol, en komponent i cederträolja. Motorisk aktivitet hos råttorna minskade avsevärt, och råttorna som fått koffein och kategoriserades som hyperaktuiva visade också en minskning av aktiviteten. Råttornas sömnfrekvens ökade också.

Dessa egenskaper hos cederträolja inom aromaterapi kan verkligen hjälpa personer som kämpar med kronisk stress och spänning. Du kan helt enkelt inhalera cederträolja direkt från flaskan eller sprida några droppar olja i rummet.

 1. Dödar svampinfektioner
  Cederträ eterisk olja kan hjälpa till att skydda dig från svampinfektioner och matförgiftning. En studie utförd vid avdelningen för oralkirurgi och radiologi i Indien visade att cederträolja är ett effektivt alternativ till andra antibakteriella ämnen och används framgångsrikt för att kontrollera både bakterier och jästsvampar som orsakar orala infektioner. Studien visade också att kanelolja, citrongräsolja, kryddnejlikaolja och eukalyptusolja har liknande svampdödande egenskaper.
 2. Hjälper till att behandla akne
  Som en naturlig antiseptisk kan cederträolja ibland användas som ett hemmedel mot akne, en vanlig och kronisk hudåkomma. En rapport som publicerades 2016 i Journal of Alternative and Complementary Medicine visade hur cederträolja kan vara till hjälp för att kontrollera akne som en del av en hudrutin. För att förbättra akne naturligt kan du prova att tillsätta en droppe cederträolja i din lotion eller ansiktsrengöring varje dag/natt.

Forskning, unika föreningar och studier

En intressant experiment fokuserade på möjligheten att skapa dofter för parfymer från förnybara energiresurser, som cederträolja. Forskare fann att cederträolja blandad med terpentinolja är mycket lämplig för syntesen av träiga och ambernoter. Om den används i kommersiella parfymer kan fler människor dra nytta av cederträoljans fantastiska hälsofördelar. Du kan också prova att göra din egen parfym för män genom att använda cederträolja.

En djurstudie som publicerades 2018 fokuserade på några av cederträoljans aktiva komponenter – cedrol, alfa-cedren, beta-cedren och tujopsen. Forskarna observerade att cederträolja som helhet och dess aktiva komponent cedrol troligtvis har ångestdämpande effekter.

En annan intressant faktor är att cederträoljor ibland tillverkas av restträspån – vilket innebär att människor drar nytta av återvunnet och återanvänt trä. Hur coolt är inte det?

Biverkningar av cederträolja

Cederträolja bör endast användas externt. Även om vissa eteriska oljor kan tillsättas i mat eller intas i minimala mängder, är det inte säkert att konsumera cederträolja internt. Om den konsumeras internt kan biverkningar av cederträolja inkludera kräkningar, illamående, törst och omfattande skador på matsmältningssystemet.

Gravida kvinnor bör inte använda cederträolja. Tala med din läkare innan du använder denna olja om du ammar, har en medicinsk åkomma eller tar mediciner.

Om den används i hög koncentration kan cederträ eterisk olja orsaka hudirritation. Blanda alltid ut cederträolja med en bärarolja som kokosolja innan du använder den på huden och undvik ögonen, slemhinnor och känsliga områden. Som med alla eteriska oljor, förvara cederträolja utom räckhåll för barn och husdjur.

Varukorg