10 fantantiska fördelar med Svartpepparolja – Svartpeppar eterisk Olja

Svartpepparolja är helt fantantisk! Svartpeppar är ett av de mest använda kryddorna på jorden. Den uppskattas inte bara som smaktillsats i våra måltider, utan också för en rad andra ändamål, såsom medicinska användningsområden, som konserveringsmedel och inom parfymtillverkning. Under de senaste decennierna har vetenskaplig forskning undersökt de många möjliga fördelarna med svartpepparolja, såsom lindring av smärta, sänkning av kolesterol, avgiftning av kroppen och förbättrad cirkulation, bland många fler.

Svartpeppar har en viktig aktiv beståndsdel, piperin, som sägs ha många hälsofrämjande egenskaper, inklusive eventuella anticancer-egenskaper. Därför har forskare tittat på att inkludera det i kostterapi för cancerbehandling och förebyggande av cancer. (1)

Svartpepparolja: Växtursprung och kemisk sammansättning

Svartpeppar eterisk olja utvinns antingen genom CO2-extraktion eller ångdestillering. Den eteriska oljan har en kryddig, varm, pepprig och muskusartad doft. Den används vanligtvis för att hjälpa matsmältnings- och nervsystemet – genom att stimulera cirkulationen och främja emotionell balans. Svartpeppar har en unik mångsidighet som både är energigivande och uppvärmande. Förutom att pigga upp sinnena kan den användas för att förbättra mental klarhet, och den är en favorit bland idrottare och personer med aktiva livsstilar på grund av sina uppvärmande och energigivande egenskaper.

Svartpepparolja är också en viktig livsmedel på grund av sin antioxidant-, antimikrobiell potential och gastroskyddande egenskaper. Med piperin som en aktiv ingrediens innehåller svartpeppar rik fytokemi som också inkluderar flyktiga oljor, oleoresiner och alkaloider. Djurforskning har visat hur piperin hjälper till med kognitiv hjärnfunktion, ökar näringsupptaget och förbättrar mag-tarmfunktionen. Djurforskning har också funnit att svartpeppar och dess aktiva ingredienser har en förmåga att bekämpa fria radikaler, vilket kan vara hjälpsamt för att reglera tumörutveckling och agera som en allmän kemopreventiv substans. (15)

Arkeologiska bevis för användningen av peppar går tillbaka till minst 2000 f.Kr. i Indien. Referenser till peppar finns i grekiska och romerska texter, vilket tyder på en gammal handel mellan Indien och Väst. Romarna älskade att tillsätta peppar i sin mat; faktiskt innehåller 80 procent av recepten i den äldsta bevarade kokboken kryddan. Tecken på en gammal pepparhandel från Indien till Egypten har också hittats, inklusive pepparkorn som hade stoppats i näsborrarna på Ramses den Store när han mumifierades.

Är du redo att titta närmare på fördelarna med denna otrolig eterisk olja?

10 fördelar med svartpepparolja

 1. Lindrar smärtor och värk
  På grund av sina uppvärmnings-, antiinflammatoriska och antispasmodiska egenskaper hjälper svartpepparolja till att minska muskelskador, tendinit och symtom vid artrit och reumatism.

En studie från 2014, publicerad i Journal of Alternative and Complementary Medicine, bedömde effektiviteten av aromatiska eteriska oljor vid nacksmärta. När patienter dagligen applicerade en kräm med svartpeppar, mejram, lavendel och pepparmynta på nacken under fyra veckor, rapporterade gruppen förbättrad smärttolerans och signifikant förbättring av nacksmärta. (2)

 1. Underlättar matsmältningen
  Svartpepparolja kan hjälpa till att lindra obekvämligheter vid förstoppning, diarré och gasbildning. In vitro- och in vivo-djurundersökningar har visat att svartpepparoljans piperin, beroende på dosering, kan ha antidiarré och antispasmodisk verkan, eller så kan den faktiskt ha en spasmisk effekt, vilket är hjälpsamt vid förstoppning. Svartpeppar och piperin verkar övergripande ha möjliga medicinska användningsområden för gastrointestinala rörelsestörningar som irritabel tarm-syndrom (IBS). (3)

En studie från 2013 undersökte effekterna av piperin på djur med IBS och depressionssymtom. Forskarna fann att djuren som fick piperin uppvisade förbättrat beteende, samt en generell förbättring av serotoninreglering och balans både i hjärnan och tarmarna. (4) Hur är detta viktigt för IBS? Det finns bevis på att avvikelser i kommunikationen mellan hjärna och tarm, samt serotoninomsättningen, spelar en roll vid IBS. (5)

 1. Sänker kolesterolnivåerna
  En djurstudie om den lipidminskande effekten av svartpeppar på råttor som fått en fetthaltig kost visade en minskning i nivåerna av kolesterol, fria fettsyror, fosfolipider och triglycerider. Forskare fann att kosttillskott med svartpeppar ökade koncentrationen av HDL (bra) kolesterol och minskade koncentrationen av LDL (dåligt) kolesterol och VLDL (mycket låg täthet lipoprotein) kolesterol i blodet på råttor som fått fetthaltiga livsmedel. (6) Detta är bara en del av forskningen som pekar på att använda svartpepparolja internt för att sänka höga triglyceridnivåer och förbättra totalt kolesterol.
 2. Har antibakteriella egenskaper utan att skada celler
  Det långvariga bruket av antibiotika har lett till utvecklingen av bakterier som är resistenta mot flera läkemedel. Forskning publicerad i Applied Microbiology and Biotechnology visade att svartpepparextrakt har antibakteriella egenskaper som riktar in sig på bakteriers virulens (smittsamhet) utan att påverka cellöverlevnad, vilket minskar risken för läkemedelsresistens. Studien visade att av de 83 undersökta eteriska oljorna så inhiberade svartpeppar, ylang-ylang och myrra bildandet av biofilm hos bakterien Staphylococcus aureus och ”nästan helt eliminerade” den hemolytiska (förstörelse av röda blodkroppar) aktiviteten hos S. aureus. (7)
 3. Sänker blodtrycket
  När svartpepparolja intas internt kan det främja hälsosam cirkulation och till och med sänka högt blodtryck. En djurstudie publicerad i Journal of Cardiovascular Pharmacology visar hur svartpepparoljans aktiva komponent, piperin, har en blodtryckssänkande effekt. (8) Inom ayurvedisk medicin är svartpeppar känt för sina uppvärmningsegenskaper som kan vara hjälpsamma för blodcirkulation och hjärthälsa när det används internt eller appliceras topiskt. Att blanda svartpepparolja med kanel eller gurkmeja eterisk olja kan förstärka dessa uppvärmningsegenskaper.
 1. Visar anticanceraktivitet
  Enligt en studie från 2010 utförd vid Michigan State University har svartpepparextrakt och dess beståndsdelar antiinflammatoriska, antioxidativa och anticanceraktiviteter. Forskarna fann att piperin och alkylamider som finns i svartpeppar hade dosberoende förmåga att hämma proliferationen av mänskliga cancerceller. (9)
 2. Lindrar ångest och cigarettsug
  Svartpeppar eterisk olja kan hjälpa till att minska cigarettsug och symptom på ångest hos rökare som är berövade av att röka. En klinisk studie publicerad i Drug and Alcohol Dependence fann att svartpepparolja kan dämpa vissa abstinenssymptom hos rökare, inklusive sug efter cigaretter. Fyrtioåtta rökare deltog i en tre timmar lång session efter att de hade varit rökfria över natten. Deltagarna delades in i tre grupper: en grupp av rökare använde en anordning som producerade ånga från svartpepparolja, en andra grupp använde en anordning med mint-/mentkassett, och en tredje använde en anordning med en tom kassett. Efter att ha inhäler ångan från anordningarna under sessionen minskade rapporterat sug efter cigaretter signifikant i svartpeppargruppen jämfört med de två kontrollgrupperna.

Dessutom minskades negativa effekter och symptom på ångest i svartpeppargruppen, och deltagarna rapporterade att intensiteten av upplevelserna i bröstet var mycket större med svartpepparkassetten. Resultaten av denna studie tyder på att upplevelser i luftvägarna är en central del av att mildra abstinenssymptom från rökning. Forskarna drar också slutsatsen att ”Cigarettsubstitut som innehåller svartpepparbeståndsdelar kan vara användbara vid behandling av rökavvänjning.” (10)

Svartpeppar eterisk olja
svartpepparolja
 1. Hjälper till att avgifta kroppen
  Svartpeppar (Piper nigrum) och piperin har visat sig ha ”biotransformativa effekter”, inklusive avgiftning och förbättrad absorption och biotillgänglighet av örtmediciner och konventionella läkemedel. (11) Detta är varför du kanske ser piperin som en ingrediens i dina kosttillskott.

En djurstudie från 2013 publicerad i Cell Biochemistry and Biophysics fann att tillskott med piperin hjälpte till att normalisera blodtrycket, förbättra glukostoleransen, minska inflammationen och stärka leverfunktionen hos råttor som fick en fetthaltig kost. Dessa positiva resultat antyder att piperin kan hjälpa till att minska symtom på metaboliskt syndrom hos människor genom att hjälpa kroppen att avlägsna gifter och minska inflammationen. (12)

 1. Fungerar som aptitstimulant
  Forskning visar att olfaktorisk stimulering med svartpepparolja, som är en kraftfull aptitstimulant, kan underlätta sväljning hos personer med neurologiska störningar. Inandning och intag av svartpepparolja aktiverar insulära eller orbitofrontala cortex, vilket ger förbättring av reflexrörelserna vid sväljning.

År 2008 undersöktes effekterna av olfaktorisk stimulering med svartpepparolja på barnpatienter som fick långvarig enteral nutrition (näring genom flytande tillskott eller sondmatning) på grund av neurologiska störningar. I åtta av tio patienter fortsatte interventionen med svartpepparolja i tre månader, och fem patienter ökade mängden oralt intag – och svartpepparbehandlingen hjälpte till att underlätta sväljningsrörelserna. (13)

 1. Kan användas som livsmedelsskydd
  Svartpeppar- och grönpepparoljor användes i en in vitro-studie från 2015 för att undersöka deras antimikrobiella aktivitet mot mikroorganismer som orsakar försämring av livsmedel. Forskarna fann att båda pepparoljorna visade antimikrobiell, antifungal och antibakteriell aktivitet, och de lyckades framgångsrikt hämma tillväxten av Staphylococcus aureus-bakterier i kycklingsoppa. Resultaten från denna studie visar hur både grönpeppar- och svartpepparoljor ”är effektiva för att kontrollera tillväxten av kända mikroorganismer som försämrar livsmedel.” (14)

Hur man använder svartpepparolja


Svartpepparolja finns tillgänglig i vissa hälsokostbutiker och online. Svartpepparolja kan inhaleras direkt från flaskan, användas i en luftfuktare hemma för en uppvärmande doft, tas internt i små doser (läs alltid produktens anvisningar noggrant) och appliceras topiskt.

När du köper svartpepparolja, särskilt för inre bruk, se till att köpa en högkvalitativ produkt av 100% ren kvalitet som är tillverkad av ett pålitligt och ansedd företag. På grund av dess potenta och medicinska egenskaper vill du använda den bästa produkt du kan hitta. Du vill också leta efter en olja som extraheras med CO2 istället för ångdestillering. CO2-extraktion innebär att kemikalier som hexan eller etanol lämnats utanför processen, vilket är mycket bra.

När den appliceras topiskt skapar svartpeppar eterisk olja en uppvärmande känsla, så använd små doser och späd ut den med en bärarolja som kokosolja, jojobaolja eller mandelolja. Du kan använda en utspädning av 1:1, särskilt om du applicerar oljan på känslig hud.

Observera att dessa användningsområden och rekommendationer inte är avsedda att ersätta medicinsk rådgivning. Det rekommenderas alltid att rådgöra med en vårdpersonal innan du använder eteriska oljor, särskilt om du har några underliggande medicinska tillstånd eller tar mediciner.

Försiktighetsåtgärder för svartpepparolja

Svartpepparolja kan vara irriterande i höga doser, så utspädning med en bärarolja (som kokosnötolja eller jojobaolja) rekommenderas vid topisk användning. Det är klokt att göra ett prov på en liten yta av kroppen innan du applicerar svartpepparolja på en större yta. Börja genom att applicera en droppe på handleden eller foten för att vara säker på att du inte får en negativ reaktion.

Läs alltid produktens anvisningar noggrant innan du använder svartpepparolja internt och som jag nämnde tidigare, se alltid till att köpa oljan av högsta kvalitet.

Om du för närvarande tar några mediciner eller har några pågående hälsoproblem, prata med din läkare innan du använder svartpepparolja. Prata också med din läkare innan du använder oljan topiskt eller internt om du är gravid eller ammar.

Varukorg