10 bevisade användningsområden för Kanelolja – Kanel eterisk olja

Kanelolja (Cinnamomum verum) framställs från växten med det vetenskapliga namnet Laurus cinnamomum och tillhör den botaniska familjen Lauraceae. Ursprungligen från delar av Sydasien, odlas kanelväxter idag i olika länder över hela Asien och skickas runt i världen i form av kanelolja eller kanelkrydda. Man tror att det idag odlas över 100 olika sorter av kanel runt om i världen, men två typer är definitivt de mest populära: ceylonkanel och kinesisk kanel.

Bläddra igenom vilken guide om eteriska oljor som helst, och du kommer att märka några vanliga namn som kanelolja, apelsinolja, citronolja och lavendelolja. Men det som skiljer eteriska oljor från malda eller hela örter är deras styrka. Kanelolja är en mycket koncentrerad källa till fördelaktiga antioxidanter.

Kanel har en mycket lång och intressant bakgrund; faktum är att många betraktar den som en av de äldsta kryddorna i mänsklighetens historia. Kanel var mycket värdefullt för det forntida Egypten och har använts av kinesiska och ayurvediska läkare i Asien i tusentals år för att hjälpa till att bota allt från depression till viktökning. Oavsett om det används som extrakt, i likörer, te eller örtform, har kanel givit lindring åt människor i århundraden.

Fördelar med kanelolja

Genom historien har kanelväxten förknippats med skydd och välstånd. Det sägs att den användes som en del av en oljemix av gravplundrande banditer för att skydda sig själva under pesten på 1500-talet. Traditionellt förknippas den också med förmågan att attrahera rikedom. Faktum är att om du hade kanel under det forntida Egypten ansågs du vara en rik man. Det finns dokumentation som visar att värdet av kanel kan ha varit likvärdigt med guld!

Kanelväxten används på olika sätt för att producera medicinskt fördelaktiga produkter. Till exempel är du förmodligen bekant med vanlig kanelkrydda som säljs i nästan varje livsmedelsbutik i USA. Kanelolja är något annorlunda eftersom det är en mycket mer potent form av växten som innehåller speciella föreningar som inte finns i den torkade kryddan.

Enligt forskning är listan över kanelns fördelar lång. Kanel anses ha antioxidativa, antiinflammatoriska, antimikrobiella, anti-diabetiska och anticancer-effekter. Den kan också hjälpa till att skydda mot hjärtsjukdom, högt kolesterol och neurologiska sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons sjukdom.

De främsta aktiva komponenterna i kanelolja som kommer från barken är cinnamaldehyd, eugenol och linalool. Dessa tre utgör cirka 82,5 procent av oljans sammansättning. Den primära ingrediensen i kanelolja beror på vilken del av växten oljan kommer från: cinnamaldehyd (bark), eugenol (blad) eller kamfer (rot).

Det finns två huvudtyper av kaneloljor tillgängliga på marknaden: kanelbarkolja och kanelbladolja. Även om de har vissa likheter är de olika produkter med något separata användningsområden. Kanelbarkolja extraheras från den yttre barken på kanelträdet. Den anses vara mycket potent och har en stark, ”parfymliknande” doft, nästan som att ta en intensiv doft av malen kanel. Kanelbarkolja är vanligtvis dyrare än kanelbladolja.

Kanelbladolja har en ”muskig och kryddig” doft och tenderar att ha en ljusare färg. Medan kanelbladolja kan vara gulaktig och grumlig har kanelbarkolja en djup rödbrun färg som de flesta vanligtvis associerar med kanelkrydda. Båda är fördelaktiga, men kanelbarkolja kan vara mer potent.

Många av fördelarna med kanelbarkolja har att göra med dess förmåga att vidga blodkärlen. Kanelbark kan hjälpa till att förbättra kväveoxidfunktionen, vilket leder till ökad blodflöde och lägre nivåer av inflammation.

Några av de mest undersökta hälsofördelarna med kanelolja inkluderar:

 • Minskar inflammation
 • Sänker blodsockret
 • Sänker dåligt kolesterol
 • Bekämpar infektioner
 • Högt innehåll av antioxidanter
 • Stimulerar immunsystemet
 • Ökar libido
 • Bekämpar parasiter

10 användningar av kanelolja

Vad används kanelolja till? Här är några av de vanligaste sätten kanelolja används idag:

 1. Hjärt-hälsoboost
  Kanel eterisk olja kan naturligt hjälpa till att förbättra hjärthälsan. En djurstudie publicerad 2014 visar hur kanelbarksextrakt tillsammans med aerob träning kan hjälpa till att förbättra hjärtfunktionen. Studien visar också hur kanelextrakt och motion kan hjälpa till att sänka både totalt kolesterol och LDL ”dåligt” kolesterol samtidigt som det höjer HDL ”bra” kolesterol.

Kanel har också visat sig bidra till produktionen av kväveoxid, vilket är fördelaktigt för personer med hjärtsjukdom eller som har drabbats av hjärtattack eller stroke. Dessutom innehåller det antiinflammatoriska och antiplättkomponenter som kan gynna artärhälsan i hjärtat.

 1. Naturligt afrodisiakum
  Inom ayurvedisk medicin rekommenderas ibland kanel för sexuell dysfunktion. Finns det någon sanning i det? En djurstudie publicerad 2013 pekar på kanelolja som en möjlig naturlig behandling för impotens. För försöksdjur med åldersrelaterad sexuell dysfunktion visade Cinnamomum cassia-extrakt sig förbättra sexuell funktion genom att effektivt öka både sexuell motivation och erektionsförmågan.
 2. Förbättrar blodsockernivåerna
  Både människor och djurmodeller har visat att kanel har positiva effekter på insulinfrisättning, vilket innebär att det kan hjälpa till att hålla blodsockret stabilt och därigenom förhindra kronisk trötthet, växlande humör, sockersug och överätande.
Kanel eterisk olja, Löv
Kanelbladolja
Kanelolja

I en studie med 60 personer med typ 2-diabetes visade sig tre olika mängder (en, tre eller sex gram) av kaneltillskott som togs i 40 dagar resultera i lägre blodglukosnivåer samt lägre nivåer av triglycerider, LDL-kolesterol och totalt kolesterol.

Du kan använda en högkvalitativ, ren kanel eterisk olja i maten för att dra nytta av dess blodsockerfördelar. Naturligtvis, överdriv inte eftersom du inte vill ha för lågt blodsocker heller. Inandning av kanelolja kan också hjälpa till att hålla borta oönskade matbegär.

 1. För hud, hår och läppar
  En studie publicerad 2017 visar hur kanelbarkolja kan stoppa produktionen av flera proteinbiomarkörer som är involverade i hudinflammation och vävnadsförändringar. Med sina antiinflammatoriska egenskaper kan kanelolja vara ett effektivt naturligt botemedel mot inflammatoriska hudproblem som utslag och acne. Du kan blanda kanelolja med en bärarolja (som kokosolja) och applicera det på huden för att dra nytta av dess antimikrobiella egenskaper.

Kanel eterisk olja kan också vara fördelaktigt för håret och många skönhetsmagasin rekommenderar denna kryddiga olja för att främja hårets hälsa och tillväxt. Du kan blanda några droppar kanelolja med en bärarolja som mandelolja för en snabb hemmagjord skalpbehandling.

Att använda uppvärmande kanelolja för läppar är ett naturligt sätt att ge dem fyllighet genom att öka cirkulationen till området. Blanda två droppar kanelolja med en matsked kokosolja för en fantastisk hemmagjord läppvolymgivare.

 1. Kan hjälpa vid viktminskning
  Kanel får alltmer rykte om att vara en fettförbrännande livsmedel och värdefull verktyg för viktminskning. Med sin förmåga att balansera blodsockernivåerna och söta smaken på mat utan tillsatt socker är den mycket användbar för att bromsa sötsug.

En studie publicerad i tidskriften Metabolism visar hur cinnamaldehyd, en kemisk förening som finns i kanel eterisk olja, kan hjälpa fettceller att förbränna energi. Studien visar specifikt hur cinnamaldehyd aktiverar termogena och metabola respons i både djur- och mänskliga fettceller, vilket kan vara fördelaktigt för viktminskning och förebyggande av fetma.

Instabilt blodsocker kan leda till överätande, låg energi och viktuppgång, men att tillsätta kanelolja i frukt, te, havregryn, bakverk eller smoothies hjälper till att sakta ner frisättningen av glukos i blodet.

 1. Kan hjälpa vid magsår
  Bakterien Helicobacter pylori, eller H. pylori, är känd för att orsaka magsår. När H. pylori utrotas eller minskas kan det hjälpa betydligt med magsårssymtom. En kontrollerad studie undersökte effekterna av att ta 40 milligram av ett kanelbarksextrakt två gånger dagligen i fyra veckor hos 15 mänskliga patienter som var infekterade med H. pylori. Även om kaneln inte helt utrotade H. pylori minskade den koloniseringen av bakterierna till viss grad och var väl tolererat av patienterna.

Forskning har också visat att en fördelaktig förening i kanelolja som kallas eugenol kan vara en av huvudorsakerna till att kanel kan hjälpa mot magsår. En studie publicerad 2000 visar hur alkoholinducerade magsår ”dosisberoende och signifikant minskades av eugenol.” Eugenol minskade antalet sår samt allvaret av såren.

 1. Bekämpar parasiter
  Studier har visat att kanelolja hämmar tillväxten av vissa skadliga parasiter, vilket gör det till en utmärkt behandling mot parasiter. En studie publicerad 2014 i Iranian Journal of Parasitology utvärderade effekterna av kanel och ingefära på giardiasis, en tarminfektion orsakad av en giardia (G. lamblia) parasit. Studien visar effektiviteten av både ingefära och kanelextrakt som ”lovande naturliga terapeutiska medel mot G. lamblia.”

In vitro-forskning pekar också på kanelns inhiberande effekt på Plasmodium falciparum, en parasit som orsakar malaria hos människor. Forskare har funnit att kanel kan hjälpa till att bekämpa parasiter genom att störa deras aminosyrebiosyntes, vilket är nödvändigt för deras överlevnad.

 1. Hjälper vid halsont
  Med sina kända antiinflammatoriska, antimikrobiella, antioxidativa och immunomodulerande effekter är kanelolja ett bra val för att bekämpa infektioner som halsont. Försök att dricka en kombination av varmt citronvatten, honung och kanelolja första gången på morgonen för att lindra halsont och stärka immunförsvaret.

Dessa ingredienser fungerar tillsammans för att bekämpa inflammation, minska smärta och stärka immunförsvaret, vilket gör dem till ett perfekt botemedel mot halsont.

 1. Deodoriserar ditt hem
  Du känner till de varma dofterna som alla älskar att fylla sina hem med under höst- och vintermånaderna? Du kan göra din egen naturliga hemdeodorant och uppfräschare genom att kombinera terapeutiska dofter som kanel, apelsin, citron och kryddnejlika i en luftrenare eller hemgjord rumssprej.

Samtidigt kommer du att uppleva en stabiliserande, avslappnande känsla och hjälpa till att rena luften.

 1. Bekämpar svampinfektioner
  Är kanelolja bra mot nagelsvamp? Enligt en studie publicerad 2016 har kanel eterisk olja och olivolja visat antifungal och antimikrobiell aktivitet mot svampstammar som Candida albicans, vilket ofta är orsaken till nagelsvamp och andra svampinfektioner.

För naturlig behandling av nagelsvamp kan du blanda några droppar kanelolja med olivolja eller kokosolja och applicera det på de drabbade områdena.

Interaktioner och försiktighetsåtgärder för kanelolja


Finns det några potentiella faror med kanelolja? Kanelolja anses generellt vara säkert, men det finns alltid en risk att vissa människor kan reagera på eteriska oljor. Känsliga personer kan uppleva allergiska reaktioner vid intag eller topikal användning av kanel eterisk olja. Det kan visa sig som hudirritation, såsom klåda och utslag som sprider sig på kroppen.

Det är bäst att göra ett hudtest på en liten hudflik när du använder en ny eterisk olja för att säkerställa att det inte finns några allergier. Om du intar kanelolja och upplever problem som illamående, magont och diarré, sluta använda den omedelbart.

Ett litet antal personer har rapporterat en brännande känsla och smärta vid intag av kanelolja, särskilt personer som har munsår. För personer med en känslig hjärtrytm och kardiovaskulärt system är det möjligt att kanel kan reagera med mediciner och orsaka andningssvårigheter.

Om du är gravid, ammar, tar mediciner eller behandlas för en medicinsk åkomma, bör du rådfråga din vårdgivare innan du använder kanelolja.

Kanel eterisk olja, Bark [Blandad]
Kanelbarkolja
Kanelolja
Varukorg